مقدمه:
تغييرات و تحولات كره زمين، گرم شدن هوا، رشد فزاينده ج معيت در دو قرن اخير، تغييرات الگوي مصرف ساكنين كره خاكي جملگي كاهش پوشش گياهي و تخريب جنگل و مرتع را در بر داشته است . ميزان اين كاهش و تخريب در مناطق مختلف متفاوت بوده و مناطقي كه داراي تراكم جمعيت مي باشند و نواحي كه ساكنين آن از فرهنگ منابع طبيعي برخوردا ر نيستند و كشور هايي كه تحت استعمار دول ديگر قرار دارند، بيشترين آسيب را از اين نظر ديده اند .
تغيير الگوي زيست در روند افزايش مصرف محصولات سلولزي و چوبي، توسعه شهركهاي صنعتي و مسكوني، گسترش راههاي ارتباطي و شبكه هاي برق و تلفن و لوله هاي گاز و نفت و آب و ... همگي كاهش كمي و كيفي جنگل را در سطح جهاني و كشور ايران در بر داشته است .
بي شك در شرايط فعلي بسياري از كشورهاي جهان، اين طرز فكر كه منابع طبيعي تجديد شونده تنها براي مقاصد اشاره شده و توليد چوب و پرورش دام مي باشد بسر آمده و بجاي اينگونه استفاده و بهره برداري اقتصادي ، امروزه بيشتر ارزشهاي زيست محيطي آن در نظر بوده و براي پهنه وسيعي از كره زمين وجود اين منابع و وديعه الهي بمعناي استمرار حيات و تداوم زندگي است و محو و نابودي آن مرگ و نيستي جوامع بشري را سبب مي شود
.منابع طبيعي تجديد شونده اعم از جنگل , مرتع آب و خاك در حفظ و تعادل اكوسيستم و محيط زيست و اقتصاد كشور نقش بسزايي دارند. مساحت عرصه هاي طبيعي استان لرستان نزديك به 2000000 هكتار مي باشد لذا جهت شناخت ، بهره برداري صحيح ، حفظ و احياءو بالا بردن توان و استعداد اين منابع بخش تحقيقات منابع طبيعي مركز لرستان با واحدهاي تحقيقاتي مرتع، جنگل ، گياه شناسي ، گياهان دارويي، محصولات فرعي و حفاظت و حمايت با تدوين و اجراي طرح هاي تحقيقاتي پايه اي و كاربردي در حال حاضر مشغول انجام وظيفه مي باشند با انجام اين مهم در جهت حفظ ، احياء و بهره برداري بهينه از منابع طبيعي استان گام مثبتي برداشت .
گرايشهاي تحقيقاتي موجود:
با توجه به تنوع منابع موجود اعم از جنگل و مرتع ، گياهان داروئي در استان و نياز به تحقيق و پژوهش در زمينه توسعه ، احياء و بهره برداري مناسب واحدها يا گرايشهاي تحقيقاتي بخش تحقيقات منابع طبيعي به شرح ذيل مي باشد:
1- تحقيقات جنگل
2- تحقيقات مرتع
3- تحقيقات گياهان داروئي و محصولات فرعي
4- تحقيقات حفاظت و حمايت
5- تحقيقات گياهشناسي